Οι πρώτοι κανόνες της Καλαθοσφαίρισης

May 16, 2019
Οι πρώτοι κανόνες της Καλαθοσφαίρισης

Ο γυμναστής Τζειμς Νέισμιθ το 1891 ήταν αυτός που στην ουσία δημιούργησε το ομαδικό άθλημα της καλαθοσφαίρισης . Η αρχική του σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένα άθλημα όπου θα μπορούσαν οι μαθητές να παίζουν σε κλειστό χώρο και θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν.

Φυσικά κάθε άθλημα έχει τους κανόνες του και για αυτό ο Τζειμς Νέισμιθ έπρεπε να δημιουργήσει τους δικούς του για το μπάσκετ.

Στο πρώτο παιχνίδι μπάσκετ κάθε ομάδα είχε 9 παίκτες και χρησιμοποιούσαν μπάλα ποδοσφαίρου που θα έπρεπε να την βάλουν στα καλάθια φρούτων (κοφίνια) που είχαν τοποθετηθεί στις άκρες του γυμναστηρίου. Στο πρώτο αγώνα μπάσκετ μπήκε μόνο ένα καλάθι.

Οι πρώτοι κανόνες της Καλαθοσφαίρισης – Οι κανόνες του Τζειμς Νέισμιθ

 1. Κάθε παίκτης μπορεί να ρίξει την μπάλα σε όποια κατεύθυνση θέλει χρησιμοποιώντας το ένα ή και τα δύο χέρια του
 2. Δεν επιτρέπεται ο παίκτης να χτυπήσει την μπάλα με γροθιά
 3. Ο παίκτης πρέπει να πασάρει από το σημείο το οποίο πήρε την μπάλα και δεν επιτρέπεται να κρατά την μπάλα στα χέρια και να τρέχει.
 4. Ο παίκτης μπορεί να κρατά την μπάλα με τις παλάμες χωρίς να χρησιμοποιεί το σώμα και τα χέρια του.
 5. Ο παίκτης δεν επιτρέπεται να μαρκάρει τον αντίπαλο με τον ώμο του, να τον σπρώχνει, να του βάζει τρικλοποδιά ή να τον κρατάει. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ο παίκτης τιμωρείται με φάουλ. Εάν ξανασυμβεί ο παίκτης αποβάλλεται από το παιχνίδι μέχρι το επόμενο καλάθι. Τέλος, εάν υπάρξει εσκεμμένα βίαιη κίνηση τότε ο παίκτης αποβάλλεται από το παιχνίδι χωρίς να αντικατασταθεί.
 6. Ένα φάουλ σημειώνεται όταν συμβεί κάτι από αυτά που αναφέρθηκαν στο 2, 3, 4, και 5.
 7. Η αντίπαλη ομάδα μπορεί να κερδίσει πόντο, εάν σημειωθούν τρία συνεχόμενα φάουλ και η αντίπαλη ομάδα δεν κάνει ούτε ένα φάουλ.
 8. Όταν η μπάλα από τον αγωνιστικό χώρο πεταχτεί στο καλάθι και μείνει σε αυτό, τότε θα έχει επιτευχθεί πόντος. Εάν όμως  η μπάλα μείνει στο στεφάνι ή κάποιος αμυντικός κουνήσει το καλάθι, τότε ο πόντος θα πάει στους επιτιθέμενους.
 9. Σε περίπτωση που η μπάλα βγει από το χώρο, η ομάδα που την είχε στην κατοχή της μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα πρέπει να την επαναφέρει. Εάν δεν το κάνει, η μπάλα, πάει στους αντιπάλους. Επαναφορά μπορεί να πραγματοποιήσει ο παίκτης που ακούμπησε την μπάλα, εάν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό, τότε αναλαμβάνει ο διαιτητής.
 10. Υπεύθυνος για να σημειώνει τα φάουλ και να ενημερώνει τον διαιτητή όταν συμπληρωθούν τρία συνεχόμενα φάουλ είναι ο παρατηρητής. Ενώ μπορεί να αποβάλλει και τους παίκτες.
 11. Ο διαιτητής αποφασίζει σε ποιον ανήκει η μπάλα, πότε ένας πόντος είναι έγκυρος και γενικά ασχολείται με τα διαιτητικά καθήκοντα.
 12. Το παιχνίδι διαρκεί 30 λεπτά. Στην ουσία είναι δύο 15λέπτα με ξεκούραση πέντε λεπτών ενδιάμεσα.
 13. Η ομάδα που θα κερδίσει είναι αυτή που θα έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.
  .