Τα Οφέλη του Μπάσκετ

June 28, 2019
Τα Οφέλη του Μπάσκετ

Η άθληση γενικότερα είναι αρκετά σημαντική για τα παιδιά διότι τους δίνει την δυνατότητα να γυμνάζονται και να εκτονώνονται. Είναι ένας τρόπος για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα. Γιατί να επιλέξετε μπάσκετ; Ποια είναι τα οφέλη του μπάσκετ; τι μπορεί να σας προσφέρει αυτό το ομαδικό άθλημα; Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά οφέλη που σχετίζονται με το μπάσκετ:
1. Αρχικά, η καλαθοσφαίριση δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένα ασφαλές παιχνίδι σε κλειστό χώρο. Έτσι το παιδί μπορεί να εκτονωθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να ανησυχείτε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν και επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες τραυματισμού.
2. Είναι ένα από τα αθλήματα που προσφέρει ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Το μπάσκετ προσφέρει ευλυγισία και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Στην καλαθοσφαίριση λόγω του τρεξίματος γυμνάζονται οι μυς των ποδιών. Οι κινήσεις που πραγματοποιούνται με τα χέρια όταν ο παίκτης προσπαθεί να πάρει την μπάλα ή όταν αμύνεται ενεργοποιούν και γυμνάζουν τους μυς των χεριών. Τέλος, από την επαφή που έρχονται οι παίκτες μέσα από τις «μονομαχίες» διεκδίκησης της μπάλας, γυμνάζονται οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μυς.
3. Είναι ένα ομαδικό άθλημα που δεν προσφέρει μόνο σωματική άσκηση αλλά μπορεί να ενισχύσει και να αναπτύξει την στρατηγική σκέψη. Ο  παίκτης αναγκάζεται πολλές φορές να πάρει γρήγορες αποφάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί για να πετύχει ακόμη και ένα καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο, το οποίο μπορεί να χαρίσει την νίκη στην ομάδα του. Έτσι το παιδί, μέσα από την καλαθοσφαίριση μπορεί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και στρατηγική σκέψη.
4. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού και το να μάθει να λειτουργεί ακολουθώντας τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα τα οποία μπορεί να σας χαρίσει η καλαθοσφαίριση. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εμπιστεύονται το ένα το άλλο καθώς επίσης προσπαθούν όλοι μαζί σαν ομάδα να επιτύχουν ένα κοινό στόχο. Εκτός όμως από συνεργατικές δεξιότητες που αναπτύσσουν, μαθαίνουν και να σέβονται τον αντίπαλό τους.
5.  Πέρα από την άθληση ,την συνεργασία και την κοινωνικοποίηση, το παιδί αποκτά ένα υγιή κοινωνικό περίγυρο με φιλίες που μπορεί να κρατήσουν για πάντα. Μαθαίνει ότι η καλαθοσφαίριση είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να του προσφέρει πολλές συγκινήσεις από την γρήγορη εναλλαγή του σκορ, χωρίς όμως να ξεχνά ότι είναι ένα παιχνίδι στο οποίο μπορεί να κερδίσεις αλλά μπορεί και να χάσεις.

Αυτά είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά οφέλη του μπάσκετ. Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα. Είναι από τα ομαδικά αθλήματα που προσφέρει διασκέδαση ενώ από την στιγμή που δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία, μπορούν μικροί και μεγάλοι να συμμετέχουν σε αυτό έχοντας μία μπασκέτα, μία μπάλα και φυσικά καλή διάθεση.

Μερικοί από τους σημαντικότερους αθλητές που έχουμε στη Ελλάδα είναι ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά σε αυτό το ομαδικό άθλημα και είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.